Bruce Springsteen

En annan legend är Bruce Springsteen, född 1949 och därmed närapå i pensionsålder. Men att någon pension skulle vara i tankarna är knappast troligt. Med 25 utgivna album och över 120 miljoner sålda album i ryggen så turnerar Springsteen med The E street band för fulla muggar och nyligen gjordes tre slutsålda konserter i Sverige.

Storheten

Springsteens storhet är svår att sammanfatta kort. Om man ändå skulle försöka så får man säga att det är en kombination mellan fantastisk musik, budskapen i texterna och den jordnära personlighet som ”The boss” himself visar upp. Det finns undertecknad veterligen ingen artist som har samma innebörd av orden ”att ge allt”. På en konsert med Bruce Springsteen And The E Street Band så innebär de orden en tre timmar lång hitkavalkad där inget lämnas åt slumpen. Låtar som på album är tre minuter långa kan likväl improviseras till att vara 12 minuter långa. Istället för de cirka 15-17 låtar som är normalt på en konsert så spelar man istället 30 låtar.

Jungleland och The Big Man

En av de mest älskade låtarna är låten ”Jungleland” från skivan Born to run. I låten finns ett flera minuter långt saxofonsolo som Clarence ”The Big Man” Clemons genom åren fått miljontals av fans att älska. ”The Big Man” som under 2012 avled, hade en speciell plats i svenskarnas hjärtan. Och i videon här, under den ena kvällens konsert på Ullevi sommaren 2012 spelades låten för första gången sedan hans död – med hans brorson vid saxofonen.

Hör själv Springsteens förklaring till att den enda platsen under hela världsturnén som låten spelas var just i Sverige och Göteborg.