Iron Maiden

Iron Maiden är ett annat av de hårdrocksbanden som anses som ett av världens största. Sedan starten i London i mitten av 70-talet har man förutom 15 studioalbum släppt massor med liveskivor, samlingar och dvd:er. I många år har man turnerat världen runt. För några år sedan under dåvarande gjordes en dokumentär där sångaren Bruce Dickinson flög bandet till spelningarna. Dokumentären fick namnet ”Flight 666”.

The early days

Flight 666 refererar till låten ”The number of the beast” som kommer från bandets mest kända studioalbum med samma namn. Albumet har utsetts till av världens bästa hårdrocksalbum och innehåller flera av bandets allra största hits.

Iron Maiden i Sverige

Under sommaren 2013 så kommer Maiden åter till Sverige med sin Maiden England-turné, vilken är en repris på den turné med samma låtar som gjordes under slutet av 80-talet. Denna gång är det nya nationalarenan, Friends Arena samt Malmö Stadion som står värdar för arrangemangen.

Iron Maiden har i perioder varit stora i Sverige. Under ett tag på 90-talet var intresset för bandet något lägre, men i början av 2000-talet så exploderade intresset och bandet har likt artister som Bruce Springsteen flertalet gånger inom loppet av några minuter sålt ut Ullevi. Under turnén 2007 för skivan ”A matter of life and death” gjorde man inom loppet av en vecka fyra konserter i Sverige då efterfrågan på biljetter var alltför stor för att nöja sig med de två som först var tilltänkt.